Fondatorul firmei, Rudolf Wurlitzer s-a nascut in Saxonia in 1829 si la varsta de 24 ani a emigrat in America. Familia sa isi construise deja o buna reputatie inca din secolul XVII, producand si vanzand instrumente muzicale.

Rudolf, proaspat emigrant in America , a vandut la inceput instrumente muzicale pe care le cumpara de la familia sa din Germania si le vindea pe piata americana.

In 1856 a fondat propria sa firma, "The Rudolf Wurlitzer Company” si catva ani mai tarziu a inceput sa fabrice instrumente muzicale.

Asa a aparut in 1880 primul pian Wurlitzer construit in America iar in 1896 primul pian electric cu fisa, denumit “TONOPHONE”.

In anul 1900 - a lansat “The Mighty Wurliter - orga pentru cinamatografe sau teatre. Sa nu uitam ca eram in Era Filmului Mut si afacerea lui Rudolf era infloritoare.
De aici si pana la primul Jukebox nu a mai fost decat un singur pas.

Suntem in anul 1933, cand Wurliter lanseaza pe piata primul tonomat Wurlitzer cu discuri, denumit “The Debutante” sau P10. Acesta avea 10 discuri din vinil pe 78 de turatii, functiona cu moneda si puteau fi selectionate titluiri de pe cele 10 discuri.

P 10 si modelele ce au urmat au devenit in scurt timp foarte familiare barurilor si restaurantelor vremii. Datorita designului de exceptie si a calitatii sunetului redat au fost vandute in perioada 1933 - 1940 peste 150.000 de exemplare, perioada ramanand in istoria firmai sub numele de: The Golden Years.

Toate aceste tonomate au devenit obiecte de colectie, pretul unui aparat poate sa ajunga la 50.000 Euro, in functie de starea in care a fost conservat si de numarul de bucati fabricate.
A urmat apoi razboiul si Wurlitzer a fost nevoita sa-si inceteze productia, fabricand componente de tehnica militara, mai exact componente pentru radare.
Totusi un colectiv de ingineri , in frunte cu exceptionalul designer Paul Fuller, au continuat sa lucreze si in perioada razboiului.

Rezultatul atator ani de munca a fost pe masura: in 1946 au lansat Wurlitzer 1015 - cel mai apreciat tonomat al tuturor timpurilor.

Numai intre anii 1946 - 1947, in primele 18 luni de la lansare au fost vandute 56.000 exemplare, fiind declarat cel mai vandut tonomat din secolul 20.

Pana in anii 50 Wurlitzer vanduse tonomatele sale numai in America de Nord. Primul tonamat adus in Europa a fost dupa cel de-al doilea Razboi mondial si fiindca transmitea imaginea stilului de viata american , cererea a crescut foarte rapid .

Wurlitzer a decis sa construiasca o fabrica in Europa. Desigur ca familia si-ar fi dorit ca locatia pentru noua fabrica sa fie Wurlitz, dar aceasta localitate apartinea dupa razboi Germainiei de Est, asa ca s-au stabilit Hullhorst, in estul Westfaliei, in 1960 fiind fondata firma Deutsche Wurlitzer GmbH.

In prezent sunt sunt doua locatii: Levern si Hullhorst .
In fabrica din Levern sunt produse celebrele tonomate iar la Hullhorst celelalte automatele pt. vanzari.

Conceptul initial, de a fabrica produse americane in Germania, a fost schimbat curand, deoarece staff-ul german a inceput sa dezvolte noi produse cum ar fi automatele de tigari.

Acestea au fost doar o punte intre Jukebox-uri si Automate de vanzare cu fisa.
Deutsche Wurlitzer GmbH, in fata pietii, a dezvoltat si implementat o serie intraga de concepte care i-au asigurat in final pozitia de lider mondial in domeniu.

Gama de produse s-a extins si continua sa se extinda, Deutsche Wurlitzer GmbH si staff-ul sau aplicand-si intreaga creativitate in a dezvolta noi masini de vanzare operate cu fisa.

In prezent exista 2 fabrici in Germania, asa cum aminteam mai sus, 4 de firme de marketing cu sediile in USA, Australia, Noua Zeelanda si Anglia si o retea de importatori si dealeri in peste 60 de tari in toata lumea, acum inclusiv in Romania.[ produse ] [ istoric ] [ download ] [ suport ] [ contact ]